fredag 14 september 2012

Varför finns det inga tyskättlingar, när vallonättlingarna är så många?


Om du googlar vallonättlingar får du cirka 4500 träffar. Söker du på tyskättlingar får du cirka 1200, och då handlar extremt få inlägg (jag har inte orkat läsa ögna mer än ett 100-tal) om tyskättade svenskar, utan om tyskättlingar i exempelvis USA, Namibia eller Brasilien. 

Ändå är det uppenbart att de med tyska förfäder i Sverige är mångdubbelt fler än dem med koppling till vallonerna. Mängder av köpmän, bergsmän, soldater och flyktingar har nämligen emigrerat från Tyskland till Sverige, och det under flera århundranden.

Frågan är varför vallonättlingen är ett levande begrepp, men inte tyskättlingen? (eller holländarättlingen eller skotskättlingen för den delen).

Det finns en rad tänkbara förklaringar, som jag ser det:
  1. Valloninvandringen var så speciell och unik i Sverige jämfört med andra invandringsmönster att berättelserna är så mycket mer intressanta om denna grupp.
  2. Efter andra världskriget växte en misstänksamhet mot allt tyskt fram. Att glömma denna del av Sveriges historia var skönt och dessutom bra PR internationellt.
  3. Att berättelsen om vallonerna har en dramaturgisk potential som inte till exempel berättelsen om finnar, tyskar, britter och holländare inte kan mäta sig med.
  4. Vallonerna var till skillnad från tyskarna relativt olika svenskarna.
  5. Att tyskättlingarna är så många i Sverige att begreppet bli överflödigt. De flesta svenskar har en eller flera tyskar som förfäder.
  6. De historiska vallonerna uppfattas i dag ha varit mycket annorlunda svenskarna när de invandrade, till skillnad från ovan nämnda grupper.
  7. Från en släktforskarexpert på forumet Skalman: tyskarnas invandring var liten efter det att folkbokböringen färdigbyggts i Sverige.
Jag tror att den största delen av förklaringen kan hittas i punkt 5 och 6. Mer om detta senare.

Uppdatering: en annan aspekt som kanske är en av de tyngsta 8: valloninvandringen var en riktig framgångsaga, i alla fall stora delar av den. I korthet: Många var elitarbetare som bidrog till exportboomen som möjliggjorde både individuella klassresor och svenska ekonomiska framgångar.


Intressant.se

2 kommentarer:

  1. Med punkt 3 menar jag även att tyskar inte känns exotiska för svenskar, därav blir berättelsen sämre. Berättelsen blir även sämre av att det tyska efter nazismen inte har känts fräscht.

    SvaraRadera
  2. Här är ytterligare en bra teori:

    http://forum.skalman.nu/viewtopic.php?f=41&p=638370&sid=e2444ca9742f7dc4ad96015ecd81c7c1#p638370

    SvaraRadera